Pages

Sabtu, Juni 13, 2009

Dr Fathi Yakan Wafat

www.ikhwan-jor.com mengkhabarkan berita yang cukup meruntun jiwa, pulangnya Dr. Fathi Yakan ke pangkuan Allah Taala pada awal hari ini. Beliau meninggal pada usia 76 tahun lantaran sakit.

Berita ini diterima selepas zuhur tadi yang juga disiarkan di aljazeera.net, qudspress.com dan lain-lain. Beritanya adalah seperti berikut:

Pada pagi sabtu, Dr Fathi Yakan telah meninggal dunia di hospital di Lubnan setelah dimasukkan ke hospital beberapa hari yang lepas kerana menghadapi masalah kesihatan yang teruk. Beliau telah menghembuskan nafasnya terakhir ketika mencapai umur 76 tahun di hospital.

Pihak hospital telah menyatakan bahawa beliau terkena serangan angin ahmar pada otaknya sehingga menyebabkan beliau telah mati klinikal (clinical death). Namun pihak perubatan dan pihak keluarga enggan mencabut alat bantuan hayat dari tubuh beliau.

Siapa yang tidak kenal Dr. Fathi Yakan. Kitab karangannya yang terkenal Apa Erti Saya Menganut Islam (atau lebih terkenal dengan panggilan 'Maza Yakni') menjadi rujukan kebanyakan kumpulan usrah pelbagai wadah.

Kini beliau sudah pergi meninggalkan kita. Permata dakwah ini sudah tiada. Moga-moga akan lahir lebih ramai tokoh dakwah sehebat Dr Fathi Yakan. Ulama agung yang mampu menjulang martabat Islam setinggi-tingginya.

Profil Dr Fathi Yakan

Dr Fathi Yakan ialah ulama dan pendakwah Islam yang terkemuka. Beliau dilahirkan di Tarablas pada tahun 1933 dan telah mendapat ijazah kedoktoran dalam pengajian Islam dan Bahasa Arab. Beliau telah terlibat dengan kerja-kerja Islam sejak tahun 50an dan telah menubuhkan Jamaah Islam pada awal 60an. Beliau telah menjawat ketua umum di dalam Jamaah Islam sehinggalah pada tahun 1992.

Pada tahun tersebut beliau telah bertanding dan telah memenangi kerusi parlimen. Beliau kekal sehinggalah pada tahun 1996. Di tahun-tahun kebelakangan ini beliau telah mengetuai jabhah Islami. Beliau telah mengambil peranan penting untuk menghentikan peperangan Mukhayyam Narul Barid di utara Lubnan diantara Tentera Lubnan dan Jamaah Fathul Islami pd tahun 2007.

Beliau telah banyak mengarang buku di antaranya Maza Ya'ni Intiami lil Islam, al-Mutasiqituna Fala Toriq Da'wah, Kaifu Nadwu lil Islam dan lain-lain yang melebihi 35 buah buku.

Sumber:
- http://dhanysarip.blogspot.com/2009/06/dr-fathi-yakan-meninggal-dunia.html

- http://akhisalman.blogspot.com/2009/06/berita-tentang-keadaan-fathi-yakan.html

6 komentar:

AKU DAN PERJUANGANKU mengatakan...

semoga Allah cucuri rahmat ke tas rohnya...ulama pergi sukar mencari ganti...

ABDUL LATIP mengatakan...

Semoga Allah mencucuri rahmatNya ke atas ulama yang terbilang ini. Pada zaman ini umat Islam memerlukan ramai ulama seperti ini. Semoga kehilangannya berganti. Al Fatihah.

diiasa mengatakan...

moga cinta beliau kekal menyerap dalam jiwa kita utk islam. Al Fatihah..

Suluh Hati mengatakan...

Innalillahi wa inna ilaihi raji'un.. Besar jasa jua pahala beliau..

Akhi,mintak izin copy artikel ni...

Unknown mengatakan...

Tanda-tanda akhir zaman ni, dik...
Kakak minta izin copy ni, ya?nak masuk multiply...syafakallah dik...

Syarifah Salha Syed Ahmad mengatakan...

Al-Fatihah. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ulama terbilang.